Gelatinfritt godis är en typ av godis som inte innehåller gelatin. Gelatin är ett protein som finns i kött och ben, och det används ofta för att göra godis. Gelatinet ger godiset dess konsistens, och det är den som gör det både mjukt och segt – något som en av anledningarna till varför det är så gott.
Gelatinfritt godis innehåller inte gelatin, följaktligen är det hårdare och mer knaprigt. Detta gör det mer lämpligt för människor som är vegetarianer eller veganer, eller för människor som inte äter gelatin på grund av religiösa eller etiska skäl.
Vidare är godis utan gelatin tillverkat på många olika sätt; en del är gjorda med ett gelatinsubstitut, medan andra är helt gelatinfria. I denna artikel kommer vi informera dig om var du hittar godispåsar samt en lista över alla alternativ du har om du vill käka godis som inte innehåller gelatin.
Filtrera gelatinfritt godis efter varumärke:
Mest populära gelatinfritt godis
Fördelar med gelatinfritt godis
- Det är gelatinfritt: Detta kan tyckas vara en självklarhet, men det är viktigt att komma ihåg att gelatinet är det som gör godis segt och mjukt. Med gelatinfritt godis får du en fastare konsistens, vilket kan vara perfekt för dig som vill ha ett hårt godis, eller som gillar karameller av olika slag.
- Det är vegetariansk/veganskt: gelatinet kommer från kött och ben, vilket betyder att gelatinfritt godis är helt fria från animaliska ingredienser. Detta gör det perfekt för vegetarianer eller veganer, men även som sagt för människor som inte äter gelatin av religiösa eller etiska skäl.
- Det finns många olika sorter: det finns ett mycket stort utbud av gelatinfritt godis på marknaden, allt från brain licker, marknadsnougat och pop tarts, till gelatinfria typer av hockeypulver. Detta betyder att det finns något för alla smaker och preferenser.
- Det är hälsosamt: gelatin innehåller mycket fett och kolhydrater, och det är inte särskilt hälsosamt. Således är godis som inte innehåller gelatin ofta ganska magert och innehåller färre kolhydrater. Detta gör det till ett bra alternativ för dig som vill äta hälsosamt, och är således ett till stor del nyttigt godis.
Nackdelar med gelatinfritt godis
- Hårdare och mer knaprigt: Den huvudsakliga nackdelen med gelatinfritt godis är att det inte är lika segt och mjukt. Om du tänker tillbaka på barndomens glada dagar så var en av de största fröjderna att tugga på en seg godisbit, t.ex. vingummi, eftersom de höll så länge. Men om du inte vill äta det längre så måste du vara medveten om att godisbitarna är hårdare och mer knaprigare – något som långt ifrån alla tycker om.
- Gelatinfritt godis är ofta dyrare: En annan nackdel med detta typ av godis är att det kan vara ganska dyrt. Detta beror på att gelatinet är en relativt billig ingrediens och gelatinfria produkter måste ersättas med dyrare alternativ eller substitut som i regel kostar mer.
- Kan vara svårare att hitta: En tredje nackdel är att du kanske inte alltid kan hitta denna typ av godis i din lokala butik. I de flesta stora livsmedelsbutiker hittar du gelatinfritt godis i specialavdelningen för vegetariska eller veganska produkter, men ibland kan det vara svårt att hitta. Om du bor i en mindre ort eller på landsbygden kan det vara ännu svårare. Därför rekommenderar vi dig att köpa från godisbutiker online.
Alla varumärken för gelatinfritt godis:
På Gottigottgott.se vill vi alltid ge dig så många alternativ som möjligt. Hittar du inte godissorterna du sökte ovan, så kan du se listan över andra varumärken nedan. Så gå igenom hela listan över gelatinfritt godis så du vet vad du har för valmöjligheter.
Välj något av nedanstående varumärken: