Det finns många olika sorters japanskt godis, men det är oftast gjort av råris eller sojabönor. De flesta japanska godisrecept innehåller sötningsmedel som socker eller honung, och de flesta godisbitar är söta. Det finns dock också en del japanskt godis som är salt eller surt. De flesta japanska godisbutiker säljer både sött och salt godis.
Det finns många olika sätt att äta japanskt godis. Det kan ätas som en snack, eller som en del av en måltid. Japansk godis är också mycket populärt att ge bort som gåvor.
Filtrera japanskt godis efter varumärke:
Mest populära japanskt godis
Fördelar med japanskt godis
Japanskt godis är en populär snack i Japan, och det finns många olika sorters godis att välja mellan. Men det är inte bara gott, det är också faktiskt nyttigt. Här är några fördelar med godis från Japan:
1. Japansk godis innehåller ofta råris, som är rik på fiber och vitaminer
Den första fördelen med japanskt godis är att det inte sällan innehåller råris. Detta är extremt bra eftersom det är rikt på både vitaminer och fiber. Råris innehåller järn, kalcium och vitamin B6. Dessutom är det en källa till magnesium, mangan och selen. Alla dessa näringsämnen är mycket viktiga för hälsan. Därmed är detta en enorm fördel som många inte är medvetna om. Så om du är på jakt efter nyttigt godis är detta ett självklart alternativ!
2. Sojabönor, som är en ingrediens i många japanska godisrecept, är en bra källa till protein
Sojabönor är en annan ingrediens som ofta används i japanskt godis. Dessa är mycket nyttiga eftersom de innehåller mycket protein. Sojabönor är en bra vegetabilisk källa till järn, kalcium och fiber. Dessutom är soja en av få vegetabilier som innehåller alla de essentiella aminosyrorna som kroppen behöver. Så japanskt godis är inte bara gott, det är också nyttigt!
3. Många japanska godisrecept innehåller sötningsmedel som honung och socker
En annan fördel med japanskt godis är att det ofta innehåller sötningsmedel som t.ex. honung. Detta är ett bättre alternativ till vanligt tillsatt socker eftersom de innehåller fler näringsämnen. Honung är en bra källa till järn, kalcium och vitamin B6. Dessutom innehåller honung antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att motverka sjukdomar. Tillslut innehåller det nyttiga mineraler som kroppen behöver för att fungera optimalt.
Nackdelar med japanskt godis
Det finns dock några nackdelar med japanskt godis som du bör vara medveten om. Så när du läst fördelarna ovan bör du läsa nedanstående nackdelar väldigt noggrant.
1. Sojabönor, en ingrediens i mycket japanskt godis, innehåller fytoöstrogen
En av nackdelarna med godis från Japan är att det innehåller sojabönor. Sojabönor är en källa till fytoöstrogener, som är hormonliknande ämnen. Dessa kan påverka kroppen på olika sätt, både positivt och negativt. Sojabönor har dock flera nyttiga egenskaper och är oftast inte farliga för hälsan. Men det rekommenderas likväl att du bara äter japanskt godis i moderation.
2. Många godissorter innehåller nötter och jordnötssmör, som kan vara allergiframkallande
En annan nackdel med japanskt godis är att det ofta innehåller nötter och jordnötssmör. Dessa kan vara allergiframkallande för vissa människor, så det är viktigt att du är medveten om detta. Om du är allergisk mot någon av dessa ingredienser, rekommenderas det att du undviker godis från Japan.
3. Svårt att hitta
Den sista nackdelen med japanskt godis är att det är svårt att hitta i Sverige. Detta beror givetvis på att det inte är lika populärt här som i Japan. Därför är det inte så lätt att hitta japanska godisbutiker i Sverige. Om du vill köpa detta typ av godis, rekommenderas det att du handlar online eller i specialiserade japanska butiker.
Recept på japanskt godis
Nedan kommer vi dela med oss av några recept så du själv kan laga japanskt godis. Tänk på att många av recepten innehåller råris – så glöm inte köpa mycket nästa gång du är i en butik som säljer detta.
1. Rårisgodis
Ingrediser:
- 1 kopp råris
- 1 kopp socker
- 2 matskedar mjölk
- 2 matskedar japansk soja
Instruktioner:
- Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
- Lägg råriset i en bunke och tillsätt sötningsmedel efter smak.
- Rör om tills sötningsmedlet är jämnt fördelat.
- Lägg rårisgodiset på en platta och låt det svalna.
- Klipp godiset i tärningar eller rektangulära bitar.
- Servera!
2. Sojaböngodis
Ingredienser:
- 1 kopp japansk soja
- 1 kopp socker
- 1 matsked mjölk
- 2 matskedar japansk soja
Instruktioner:
- Koka japansk soja enligt anvisningarna på paketet.
- Lägg japansk soja i en bunke och tillsätt sötningsmedel efter smak.
- Rör om tills sötningsmedlet är jämnt fördelat.
- Lägg japansk sojaböngodis på en platta och låt det svalna.
- Klipp godiset i tärningar eller rektangulära bitar.
- Servera!
3. Risgodis med jordnötssmör
Ingredienser:
- 1 kopp råris
- 1 kopp jordnötssmör
- 2 matskedar mjölk
- 1 matsked socker
Instruktioner:
- Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
- Lägg råriset i en bunke och tillsätt jordnötssmör.
- Rör om tills jordnötssmöret är jämnt fördelat.
- Lägg rårisgodiset på en platta och låt det svalna.
- Klipp godiset i tärningar eller rektangulära bitar.
- Servera!
OBS: Det finns japanskt godis som innehåller nötter och jordnötssmör, så om du är allergisk mot dessa ingredienser, var noggrann med att läsa innehållsförteckningen på ingredienserna du köper.
Alla varumärken för japanskt godis:
På Gottigottgott.se vill vi alltid ge dig så många alternativ som möjligt. Hittar du inte godissorterna du sökte ovan, så kan du se listan över andra varumärken nedan. Så gå igenom hela listan över japanskt godis så du vet vad du har för valmöjligheter.
Välj något av nedanstående varumärken: