Kategori:
Marknadsnougat är ett typ av julgodis som är extremt gott. Det påminner mycket om konfektyr och innehåller i regel smör, kakao, strösocker, florsocker, salt, kokosfett, och vetemjöl. Däremot finns det många som tillagar det utan vissa nämnda ingredienser, t.ex. om de är veganer eller föredrar glutenfritt godis.
I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta om marknadsnougat, samt dela med oss av några olika recept. Därtill kommer du få reda på hållbarhetstiden, antalet kalorier samt huruvida det går att frysa in eller inte. Häng med!
4 olika recept på marknadsnougat
Marknadsnougat är enkelt och smidigt att göra hemma. Här nedanför hittar du några recept på detta fantastiska julgodis. Vi kommer börja med att dela med oss av det bästa receptet. Därefter kommer du även få ett gelatinfritt samt ett veganskt recept.
1. Bästa receptet på marknadsnougat
Låt oss börja med det enligt oss bästa receptet på denna typ av konfektyr. Observera att du gärna får experimentera med garnering och dylikt för att hitta de ingredienser som passar dig bäst. Men om du inte vill ta några risker – följ instruktionerna nedan till punkt och pricka!
Ingredienser:
- 2 dl kondenserad mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g margarin
- 3 msk kakao
- 1 dl havregryn
- ev. florsocker eller strössel till garnering
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält margarinet i en kastrull.
- Blanda sedan i kondenserad mjölk, strösocker och vaniljsocker.
- Låt det koka upp under omrörning och låt sedan puttra i ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner kakao, havregryn och eventuell florsocker eller strössel.
- Smörj en form (ca 20×20 cm) och häll i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt marknadsnougaten svalna helt och ställ sedan in den i kylskåpet.
- Skär den sedan i mindre bitar när den har stelnat.
2. Glutenfritt recept
Om du är glutenintolerant eller föredrar att baka med glutenfria ingredienser så finns det nedan ett recept på marknadsnougat utan vetemjöl.
Ingredienser:
- 1 dl kondenserad mjölk
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g margarin
- 3 msk kakao
- 0,5 dl majsmjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- ev. florsocker eller strössel till garnering
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält margarinet i en kastrull.
- Blanda sedan i kondenserad mjölk, strösocker och vaniljsocker.
- Låt det koka upp under omrörning och låt sedan puttra i ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner kakao, majsmjöl, potatismjöl och eventuell florsocker eller strössel.
- Smörj en form (ca 20×20 cm) och häll i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt marknadsnougaten svalna helt och ställ sedan in den i kylskåpet.
- Skär sedan i mindre bitar när den har stelnat.
3. Veganskt recept
Om du är vegan eller helt enkelt föredrar veganskt julgodis så finns det också ett recept på marknadsnougat utan animaliska ingredienser, vilket vi kommer dela med oss av härnäst.
Ingredienser:
- 1 dl vegansk kondenserad mjölk
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g veganskt margarin
- 3 msk kakao
- 0,5 dl majsmjöl
- 0,5 dl potatismjöl
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Smält det veganska margarinet i en kastrull.
- Blanda sedan i vegansk kondenserad mjölk, strösocker och vaniljsocker.
- Låt det koka upp under omrörning och låt sedan puttra i ca 2 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner kakao, majsmjöl och potatismjöl.
- Smörj en form (ca 30×30 cm) och häll i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Låt marknadsnougaten svalna ett bra tag och ställ sedan in den i kylskåpet.
- Skär sedan i mindre bitar när den har stelnat.
4. Marknadsnougat med päron – Recept
Nu när du vet hur man gör nougat på de vanligaste sätten, tänkte vi ge dig ett recept med en särskild smak, nämligen päron. Om du inte tycker om päron så mycket – oroa dig inte, receptet har bara en subtil päronsmak och du kommer garanterat att gilla det. Så testa åtminstone att tillaga det en gång!
Ingredienser:
- 1 dl kondenserad mjölk
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g margarin
- 3 msk kakao
- 0,5 dl majsmjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 2 päron (ca 200 g)
- 1 tsk citronsaft
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala och tärna päronen i små bitar.
- Pressa sedan citronsaft över päronbitarna så att de inte skall oxidera (bli bruna).
- Smält margarinet i en kastrull.
- Blanda sedan i kondenserad mjölk, strösocker och vaniljsocker.
- Låt det koka upp under omrörning och låt sedan puttra i ca 3 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och rör ner kakao, majsmjöl, potatismjöl och päronbitarna.
- Smörj en form (ca 20×20 cm) och häll i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Låt marknadsnougaten svalna helt och ställ sedan in den i kylskåpet.
- Skär sedan i mindre bitar när den har stelnat.
Därför bör du använda kokosfett
Nu när du har provlagat alla recept och kanske till och med hittat ett eget unikt recept på marknadsnougat, så är det dags att avslöja vår hemliga ingrediens! Det finns nämligen en ingrediens som får denna konfektyr att bli extra saftig och god. Vi pratar naturligtvis om kokosfett! Kokosfett är det fett som finns i kokosnötsmör och som gör nougaten extra saftig och krämig.
Så om du vill ha en extra god nougat – smält några matskedar kokosfett i margarinet när du börjar tillagningen. Detta är givetvis helt frivilligt och smaken på nougaten kommer inte att förändras nämnvärt, men det är en ingrediens som får den att bli ännu godare förutsatt att du gillar saftighet och krämighet.
Hur ska man förvara marknadsnougat för längst hållbarhet?
Marknadsnougat håller sig ungefär 1 vecka om du förvarar det i ett kylskåp. Detta är en bra utgångspunkt att utgå ifrån eftersom denna typ av konfektyr inte innehåller gelatin som gör att den kan hålla sig i upp till 2 veckor. Glutenfri och vegansk marknadsnougat kommer däremot att bli mjukare efter bara några dagar, så förvara dem gärna i frysen istället.
Summa summarum: Tillagar du en glutenfri eller vegansk variant kommer den bara hålla i cirka 2-3 dagar i kylskåp innan den blir för mjuk, annars håller det i 7 dagar såtillvida du förvarar den i kylskåp.
Kan man frysa marknadsnougat?
Ja, marknadsnougat går utmärkt att frysa in, och det är dessutom en bra metod för att få den att hålla sig mjuk och seg samtidigt. Använder du ett veganskt eller glutenfritt recept så ska du inte förvara det i ett kylskåp, för då kommer det som sagt bara hålla i 2-3 dagar.
Hur många kalorier innehåller marknadsnougat?
Marknadsnougat innehåller cirka 190-200 kcal per 100 gram. En vegansk variant däremot, innehåller lite färre kalorier, cirka 175 kcal per 100 gram. Det är alltså inte det nyttigaste godiset du kan äta, men det är inte heller det onyttigaste. Och eftersom det primärt äts under julen så behöver du inte ha dåligt samvete!